AYAM MASAK MERAH

AYAM MASAK MERAH - Hallo sahabat Dapur Simbok, Pada Artikel yang anda baca kali ini dengan judul AYAM MASAK MERAH, kami telah mempersiapkan artikel ini dengan baik untuk anda baca dan ambil informasi didalamnya. mudah-mudahan isi postingan yang kami tulis ini dapat anda pahami. baiklah, selamat membaca.

Judul : AYAM MASAK MERAH
link : AYAM MASAK MERAH

Baca juga


AYAM MASAK MERAH



AYAM MASAK MERAH

1.2 kg ayam,dipotong dan di gaul dengan sedikit serbuk kunyit ,serbuk chilie dan garam perap selama 2 jam. Goreng tapi jangan garing nanti keras isi ayam. Ketepikan.

300 gm ubi kentang,buang kulit potong cube dan goreng ketepikan*

1 tin kecil kacang peas,toskan *

2 biji bawang Holland,dipotong besar*

½ cawan sos tomato

½ cawan sos chilie

1 cube stock ayam

1 s/t serbuk garam masala

Garam secukup rasa

Minyak secukup nya untuk tumis

Bahan kisar:

10 tangkai chilie kering, saya pakai chilie Kashmir

150 gm bawang besar

30 gm bawang putih

30 gm halia

30 gm serai

1.    Tumis bahan kisar hingga garing dan naik minyak.

2.    Masukkan serbuk garam masala dan stock ayam kacau rata.

3.    Tuangkan sos tomato dan sos chilie kacau rata masuk 2 cawan air dan biarkan mendidh dan naik minyak.

4.    Masuk ayam dan gaul rata masak lagi sebentar.

5.    Masuk bawang dan ubi kacau rata dan masak hingga bawang layu last masuk kacang peas. Kacau rata bila dah sebati semua nya tutup api.

Nota: *jika tak suka tak payah masuk.







Demikianlah Artikel AYAM MASAK MERAH

Sekianlah artikel AYAM MASAK MERAH kali ini, mudah-mudahan bisa memberi manfaat untuk anda semua. baiklah, sampai jumpa di postingan artikel lainnya.

Anda sekarang membaca artikel AYAM MASAK MERAH dengan alamat link https://dapurembok.blogspot.com/2018/05/ayam-masak-merah.html