CHUTNEY DAUN BASIL

CHUTNEY DAUN BASIL - Hallo sahabat Dapur Simbok, Pada Artikel yang anda baca kali ini dengan judul CHUTNEY DAUN BASIL, kami telah mempersiapkan artikel ini dengan baik untuk anda baca dan ambil informasi didalamnya. mudah-mudahan isi postingan yang kami tulis ini dapat anda pahami. baiklah, selamat membaca.

Judul : CHUTNEY DAUN BASIL
link : CHUTNEY DAUN BASIL

Baca juga


    CHUTNEY DAUN BASIL



    CHUTNEY DAUN BASIL

    1 cawan kelapa parut putih

    ¼ cawan pottukadalai atau pun gajus

    10-20 gm daun basil,nak masuk lebih sedikit lagi pun boleh.

    3 ulas bawang merah,dihiris

    3 ulas bawang putih,dihiris

    ½ cm halia,

    2-3 tangkai chilie hijau atau pun chilie padi.

    1 s/m jus asam java,secukup rasa sendiri

    Garam secukup rasa

    2 s/m minyak

    Air, bergantung jika mahu chutney pekat guna sedikit air jika suka chutney cair tambah air.

    Bahan tumis:

    2 s/m minyak

    1 s/t biji sawi

    1 tangkai daun kari

    1.    Panaskan minyak dan tumis bawang,bawang putih,halia,chilie dan kacang sampai bawang layu.

    2.    Masukkan daun basil dan kelapa kacau hingga naik panas dan wangi tuangkan jus asam java dan garam. Tutup api dan biarkan sejuk.

    3.    Kisar dengan air secukup nya sampai hachur tapi jangan sampai lumat. Tuangkan kedalam bekas.

    4.    Panaskan minyak dan tumis biji sawi dan daun kari tuangkan kedalam chutney. Boleh di hidangkan dengan thosai,idli atau pun nasi.







    Demikianlah Artikel CHUTNEY DAUN BASIL

    Sekianlah artikel CHUTNEY DAUN BASIL kali ini, mudah-mudahan bisa memberi manfaat untuk anda semua. baiklah, sampai jumpa di postingan artikel lainnya.

    Anda sekarang membaca artikel CHUTNEY DAUN BASIL dengan alamat link https://dapurembok.blogspot.com/2017/12/chutney-daun-basil.html

    Related Posts :