RESIPI LONTONG GORENG

RESIPI LONTONG GORENG - Hallo sahabat Dapur Simbok, Pada Artikel yang anda baca kali ini dengan judul RESIPI LONTONG GORENG, kami telah mempersiapkan artikel ini dengan baik untuk anda baca dan ambil informasi didalamnya. mudah-mudahan isi postingan yang kami tulis ini dapat anda pahami. baiklah, selamat membaca.

Judul : RESIPI LONTONG GORENG
link : RESIPI LONTONG GORENG

Baca juga


    RESIPI LONTONG GORENG

    rsz_kggp
    Assalammualaikum, selamat pagi!..Jarang2 betul dapat update resipi belah pagi macam ni. Di sebabkan ni ari che mat akan berada diluar kawasan sekejap, jadi secepat kilat kita update blog dulu sebelum pergi. Pagi2 ni marilah kita bersarapan lontong goreng. Ni saja cara nak menghabiskan belen ketupat yang dah mula kejung dalam peti sejuk. Baki dalam 8 ketul macam tu (ke 9 ketul eks?..hurmm), banyak juga bila dah dicampur dengan rencah2 dan sayur2an (che mat guna taughe dan sayur kailan, tu pun sebab nak habiskan stok dalam peti sejuk). Lontong goreng ni takde undang2 yang harus awak2 kena ikut, kau lebur ajerlah apa yang kau suka. Nak rencah udang, daging atau ayam semua boleh. Kalau nak sekalu harungkan udang, ayam dan daging pun tak kesah. Suka pedas? Tak jadi hal, henyakkan cili padi atau lebihkan cili kisar. Kan kita yang buat dia, betul tak, apa yang che mat kongsikan hanya idea, selebihnya pandai2 lah ikut selera masing2. Selain untuk sarapan pagi, sesuai juga untuk minum petang...Meh kita tengok resipi dia, memang mudah sangat...jommm

    BAHAN-BAHANNYA :-)
    8 - 9 biji ketupat segera yang telah direbus
    1 genggam longgar taugeh, cuci dan toskan
    4 - 5 pokok baby kailan, cuci dan potong kecil
    1 keping dada ayam, hiris kecil, cuci dan toskan*
    1/2 camca teh lada sulah*
    1 camca besar kicap lemak manis Jalen*
    1/2 camca teh garam*(*disatukan, gaul rata dan perap sekejap)
    2 ulas bawang putih, cincang halus
    3 biji bawang merah kecil, hiris halus
    1/4 bahagian trafficlight capsicum. potong dadu (optinal)
    1/2 camca besar rempah kari daging (baba's)
    2 camca besar cili kisar
    1 camca besar sos tiram
    1 camca besar sos cili
    1 camca besar kicap pekat Jalen
    1 camca teh gula
    Kicap cair secukup rasa
    2 biji telur, dipukul sedikit
    1/4 cawan air
    Hirisan daun bawang, untuk hiasan
    Bawang goreng, untuk hiasan
    Hirisan cili merah, untuk hiasan

    CARA MEMBUATNYA :-)
    1. Ketupat dipotong kiub (che mat potong 6 setiap 1 biji ketupat), ketepikan. Panaskan minyak dalam kuali. Tumis bawang putih dan bawang merah hingga layu. Masukkan cili kisar dan masak hingga cili garing dan naik minyak. Tambah rempah kari, kacau rata dan masukkan isi ayam yang diperap tadi, masak hingga isi ayam berubah warna. 
    2. Masukkan sos tiram, sos cili dan gula. Kacau rata dan tambah air, biarkan mendidih. Masukkan kailan, kacau rata dan masak hingga kailan lembut. Boleh masukkan ketupat, traffic light capsicum dan kicap pekat, gaul hingga semua rata. Tolakkan ketupat ke tepi kuali, tuang sedikit minyak masak dan masukkan telur, masak hingga telur kental dan hancurkan. Gaul rata dengan ketupat tadi.
    3. Tambah kicap cair secukup rasa dan akhir sekali masukkan taugeh, gaul rata dan masak sekejap. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Tabur dengan hirisan daun bawang, hirisan cili merah dan bawang goreng sebelum dihidangkan. Sedap dimakan panas, selamat mencuba!!


    Demikianlah Artikel RESIPI LONTONG GORENG

    Sekianlah artikel RESIPI LONTONG GORENG kali ini, mudah-mudahan bisa memberi manfaat untuk anda semua. baiklah, sampai jumpa di postingan artikel lainnya.

    Anda sekarang membaca artikel RESIPI LONTONG GORENG dengan alamat link https://dapurembok.blogspot.com/2017/11/resipi-lontong-goreng.html

    Related Posts :