KUIH PERIA

KUIH PERIA - Hallo sahabat Dapur Simbok, Pada Artikel yang anda baca kali ini dengan judul KUIH PERIA, kami telah mempersiapkan artikel ini dengan baik untuk anda baca dan ambil informasi didalamnya. mudah-mudahan isi postingan yang kami tulis ini dapat anda pahami. baiklah, selamat membaca.

Judul : KUIH PERIA
link : KUIH PERIA

Baca juga


KUIH PERIA



KUIH PERIA

1 cawan tepung beras pulut

2 s/m tepung beras

Santan pekat secukup nya

Garam secukup nya

Campur tepung pulut dengan tepung beras gaul rata dan masuk garam

secukup nya, tuangkan santan sedikit demi sedikit and gaul menjadi doh

 yang lembut. Bahagikan doh kepada 2 bahagian dan warnakan  mengikut

 warna kesukaan. Saya warnakan hijau dan kuning.

Untuk inti:

½ cawan kacang hijau,direndam sampai kembang

1 cawan air

Gula secukup nya

1/3 cawan santan pekat

1 helai daun pandan

Garam secukup

1.    Rendam kacang selama 5 jam. Rebus kacang dengan daun pandan dan air hingga betul2 empuk ( saya pakai pressure cooker) dan lenyek ketika masih panas.

2.    Masuk santan dan gula,garam secukup rasa dan masak hingga sedikit kering. Sejukkan inti dan buat bulat2 dan ketepikan.

3.    Ambil sedikit doh dan isikan inti didalam nya dan bentukan seperti buah peria dengan penyepit dan sapukan sedikit minyak keatas nya. Letak di atas daun pisang yang telah dipotong kecil. Kukus hingga masak.






Demikianlah Artikel KUIH PERIA

Sekianlah artikel KUIH PERIA kali ini, mudah-mudahan bisa memberi manfaat untuk anda semua. baiklah, sampai jumpa di postingan artikel lainnya.

Anda sekarang membaca artikel KUIH PERIA dengan alamat link https://dapurembok.blogspot.com/2017/11/kuih-peria.html