STEW UBI KENTANG DENGAN TAUFOO.

STEW UBI KENTANG DENGAN TAUFOO. - Hallo sahabat Dapur Simbok, Pada Artikel yang anda baca kali ini dengan judul STEW UBI KENTANG DENGAN TAUFOO., kami telah mempersiapkan artikel ini dengan baik untuk anda baca dan ambil informasi didalamnya. mudah-mudahan isi postingan yang kami tulis ini dapat anda pahami. baiklah, selamat membaca.

Judul : STEW UBI KENTANG DENGAN TAUFOO.
link : STEW UBI KENTANG DENGAN TAUFOO.

Baca juga


STEW UBI KENTANG DENGAN TAUFOO.



STEW UBI KENTANG DENGAN TAUFOO

600 gm ubi kentang,buang kulit dan potong cube.

600 gm tau foo,potong cube

30 gm bawang putih,dicengang

20 gm halia,dicengcang

½ s/t serbuk lada hitam

1 s/t serbuk five spice (serbuk lima beradik )*

1/4 cawan kicap pekat manis

2 s/m gula

1 s/m tepung gandum,campurkan dengan sedikit air menjadi pes.

31/2 cawan air

Garam secukup rasa

3 s/m minyak

1.    Goreng ubi sampai masak dan ketepikan. Goreng tau foo dan ketepikan.

2.    Panaskan minyak dan tumis bawang putih dan halia hingga wangi dan garing.


3.    Tuangkan air dan masuk,serbuk five spice,serbuk lada hitam,kicap dan gula kacau rata dan biarkan sampai mendidih.
4.    Masukkan pes tepung dan kacau sebati dan rasa dulu sebelum masuk garam.

5.    Masakkan ubi dan tau foo dan bairkan kan mendidih sebentar. Hidangkan dengan nasi panas.

Nota: serbuk five spice boleh dibeli di supermarket atau pun di kedai runcit cina.
















Demikianlah Artikel STEW UBI KENTANG DENGAN TAUFOO.

Sekianlah artikel STEW UBI KENTANG DENGAN TAUFOO. kali ini, mudah-mudahan bisa memberi manfaat untuk anda semua. baiklah, sampai jumpa di postingan artikel lainnya.

Anda sekarang membaca artikel STEW UBI KENTANG DENGAN TAUFOO. dengan alamat link https://dapurembok.blogspot.com/2017/08/stew-ubi-kentang-dengan-taufoo.html