PUTTU IKAN YU

PUTTU IKAN YU - Hallo sahabat Dapur Simbok, Pada Artikel yang anda baca kali ini dengan judul PUTTU IKAN YU, kami telah mempersiapkan artikel ini dengan baik untuk anda baca dan ambil informasi didalamnya. mudah-mudahan isi postingan yang kami tulis ini dapat anda pahami. baiklah, selamat membaca.

Judul : PUTTU IKAN YU
link : PUTTU IKAN YU

Baca juga


PUTTU IKAN YU



PUTTU IKAN YU

500 gm ikan yu, buang kulit dan potong kecil dan gaul dengan 1 s/t serbuk kunyit dan kukus sehingga masak. Sejukkan dan buangkan tulang dan hancurkan.

2 biji besar bawang, dihiris halus

40 gm halia,di cincang

40 gm bawang putih, dicincang

5 cili hijau, dicincang

Jus limau nipis,secukup rasa

Garam secukup rasa

2 sudu besar minyak

1 s/t sawi sawi

1 s/t ulutham paruppu

1 s/t kecil jintan putih

2 tangkai karileaves

1. Panaskan minyak dan masukkan biji sawi,jintan putih dan ulutham paruppu.

2. Masukkan bawang, bawang putih, halia, chilie dan daun kari goreng sehingga harum.

3. Masukkan ikan dan garam kacau rata dan goreng sehingga kering tambah jus limau nipia dan kacau sebati. Hidangkan dengan nasi

Nota: ini lauk untuk orang perempuan dalam pantang. Kalau makan lauk ini baik untuk tambah susu 
.






Demikianlah Artikel PUTTU IKAN YU

Sekianlah artikel PUTTU IKAN YU kali ini, mudah-mudahan bisa memberi manfaat untuk anda semua. baiklah, sampai jumpa di postingan artikel lainnya.

Anda sekarang membaca artikel PUTTU IKAN YU dengan alamat link https://dapurembok.blogspot.com/2017/08/puttu-ikan-yu.html