CHIROTI( KUIH TIRAM )

CHIROTI( KUIH TIRAM ) - Hallo sahabat Dapur Simbok, Pada Artikel yang anda baca kali ini dengan judul CHIROTI( KUIH TIRAM ), kami telah mempersiapkan artikel ini dengan baik untuk anda baca dan ambil informasi didalamnya. mudah-mudahan isi postingan yang kami tulis ini dapat anda pahami. baiklah, selamat membaca.

Judul : CHIROTI( KUIH TIRAM )
link : CHIROTI( KUIH TIRAM )

Baca juga


    CHIROTI( KUIH TIRAM )



    CHIROTI( KUIH TIRAM )

    220 gm tepung gandum,diayak

    20 gm ghee,cair

    ¼ s/t garam

    Minyak untuk goreng

    Untuk pes:

    ½ cawan tepung beras

    Ghee, cair

    Tuangkan minyak sapi ke dalam tepung beras dan campur menjadi pes.

    ¼ cawan gula

    1 s/t serbuk buah pelaga

    Kisar gula dan campur dengan serbuk buah pelaga.

    Kacang pistachios,cencang,jika suka.

    1.    Satukan tepung,garam dan ghee dan gaul hingga sebati. Tuangkan air sedikit demi sedikit dan gaul menjadi doh yang sedikit keras dan licin dan senang diuli. Ketepikan selama 1 jam tutup dengan kain basah.

    2.    Bagai doh kepada 6 bahagian dan uli doh menjadi nipis. Sapu dengan pes dan atur. Gulung kemas dan potong kepada 12 bahagian.

    3.    Uli dan goreng hingga menjadi kekuningan dan tuskan dan biarkan sejuk. Bila sejuk tabur dengan gula dan kacang pistachious. Simpan dalam bekas kedap udara.






    Demikianlah Artikel CHIROTI( KUIH TIRAM )

    Sekianlah artikel CHIROTI( KUIH TIRAM ) kali ini, mudah-mudahan bisa memberi manfaat untuk anda semua. baiklah, sampai jumpa di postingan artikel lainnya.

    Anda sekarang membaca artikel CHIROTI( KUIH TIRAM ) dengan alamat link https://dapurembok.blogspot.com/2017/02/chiroti-kuih-tiram.html

    Related Posts :