TEMPE GORENG TEPUNG

TEMPE GORENG TEPUNG - Hallo sahabat Dapur Simbok, Pada Artikel yang anda baca kali ini dengan judul TEMPE GORENG TEPUNG, kami telah mempersiapkan artikel ini dengan baik untuk anda baca dan ambil informasi didalamnya. mudah-mudahan isi postingan yang kami tulis ini dapat anda pahami. baiklah, selamat membaca.

Judul : TEMPE GORENG TEPUNG
link : TEMPE GORENG TEPUNG

Baca juga


    TEMPE GORENG TEPUNG

    rsz_tgrr
    Assalammualaikum, salam semua. Petang tadi kita menjawakan diri. Tiba2 teringin makan tempe goreng tepung dan ditambah ketumbar jintan sebagai penyedap rasa. Teringat che mat, tahun lepas masa kelaurga che mat menunaikan haji dan che mat tinggal sorang2 kat rumah. Pagi raya haji tu aku goreng tempe, punya lah lagend menu, yelah kalau nak masak sapa nak makan, buat penat ajer. Kudapan tempe goreng ini amat biasa dengan masyarakat Jawa dan bukan Jawa pun dah pandai makan. Kira tempe bahan wajib untuk dicampur dalam masakan sambal goreng, kuah lodeh dan juga sebagai pelengkap dalam hidangan rojak. Seperti sedia maklum, kalau makan tempe goreng kena lah ada sambal kicap..Baru lah Johor!!...

    BAHAN - BAHANNYA :-)
    4 - 5 keping tempe berbungkus daun
    1/2 cawan tepung beras
    1 biji telur
    1/4 cawan air
    3/4 camca besar ketumbar*
    1/2 camca teh jintan manis*
    1/2 camca teh jintan putih*
    3 ulas bawang putih*(*ditumbuk halus)
    3/4 camca teh serbuk kunyit
    Garam secukup rasa (anggaran 3/4 camca teh)
    Minyak untuk goreng terendam
    Sambal kicap untuk dimakan bersama tempe goreng

    CARA MEMBUATNYA :-)
    1. Tempe dihiris nipis menyerong (4 - 5 hirisan untuk sekeping tempe, ikut ketebalan tempe yang anda guna), ketepikan. Semenatar itu masukkan tepung beras ke dalam mangkuk bersama2 bahan tumbuk halus, serbuk kunyit, garam dan telur. Kacau rata dan tuang air, kacau lagi hingga semua bersatu dan sebati. Ketepikan.
    2. Panaskan minyak untuk goreng terendam. Celup setiap kepingan tempe dalam adunan tepung dan masukkan ke dalam minyak panas. Jangan goreng banyak2 sekali, goreng anggaran 7 - 8 keping sekali goreng. Masak hingga tempe kuning keemasan. Balik2kan agar masak sekata, gunakan api sederhana. Angkat dan toskan minyaknya.
    3. Buat hingga selesai dan boleh hidangkan tempe goreng tepung dengan sambal kicap untuk minum petang atau kudapan di waktu2 senggang. Selamat mencuba!!


    Demikianlah Artikel TEMPE GORENG TEPUNG

    Sekianlah artikel TEMPE GORENG TEPUNG kali ini, mudah-mudahan bisa memberi manfaat untuk anda semua. baiklah, sampai jumpa di postingan artikel lainnya.

    Anda sekarang membaca artikel TEMPE GORENG TEPUNG dengan alamat link https://dapurembok.blogspot.com/2016/09/tempe-goreng-tepung.html

    Related Posts :